Genen en gezond leven

Zwanger - Levensstijl

Tijdens de zwangerschap is de foetus heel gevoelig en kwetsbaar, zeker in het begin. Logisch, want tijdens de vroegste stadia van de ontwikkeling is het kind nog heel kneedbaar. De genenstructuur van de foetus ontstaat bij de bevruchting en wordt later niet meer aangepast, maar niet elk gen zal in werking treden. Welke genen activeren, wordt voor een belangrijk stuk tijdens de zwangerschap bepaald door externe factoren.

Daarom is roken en drinken extra risicovol voor een zwangere vrouw. Genen van de foetus kunnen zich heel anders gedragen door deze invloeden, met een grote impact op de ontwikkeling. Levensstijl van de moeder en omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap zijn dus heel belangrijk. Ook aanhoudende stress bij de moeder kan de genexpressie van het kind beïnvloeden. Enkele ziekten, zoals diabetes, kunnen ook een invloed hebben.

Ook bij volwassenen speelt levensstijl een rol. Rook en drink je, of slaap en beweeg je weinig, dan zullen je genen anders werken.

Weetjes

  • De invloed van omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap werd voor het eerst pijnlijk duidelijk in de nasleep van de Nederlandse hongerwinter van 1945. De kinderen van vrouwen die uitgehongerd werden tijdens hun zwangerschap ontwikkelden als volwassene vaker hart- en vaataandoeningen.
  • In 2015 ijverde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in Nederland voor een verbod op roken en drinken tijdens de zwangerschap.

Extra

Roken tijdens zwangerschap beschadigt dna van baby

Moeten zwangere vrouwen worden verplicht hun levensstijl aan te passen?

Ja

Nee