Zieke genen

Kleine verschillen in het DNA zijn normaal, we hebben allemaal genetische variaties. Maar soms zijn die variaties niet onschuldig en veroorzaken ze een erfelijke aandoening.

Mogelijk zit het probleem in 1 gen. Deze aandoeningen kunnen met een genetische test makkelijk opgespoord worden, omdat men gericht kan zoeken op 1 stukje in het DNA. Andere aandoeningen hangen af van meerdere genen en dikwijls ook van andere factoren, zoals je levensstijl en je omgeving.

Overweeg je een genetische test? Daarvoor kun je terecht in de Centra voor Medische Genetica. Ze brengen de situatie in kaart en voeren een genetische test uit wanneer nodig. Ze staan je bij voor, tijdens en na de test en kunnen als de beste uitleggen wat de testresultaten betekenen. Dat is nodig, want testresultaten zijn vaak uitgedrukt in percentages en moeilijk te interpreteren. Wat betekent precies een ‘verhoogd risico met 10%’?

 

Weetjes

  • Niemand kan je verplichten om je genetisch te laten testen. Naast het recht om te weten, heb je ook het recht om niet te weten. Dat is in België wettelijk vastgelegd.
  • Steeds meer genetische aandoeningen kan men opsporen via een genetische test. Voor veel van deze ziekten is er jammer genoeg nog geen behandeling. Soms slaagt men er wel in de symptomen te verzachten of de vooruitgang van de ziekte af te remmen.
  • In de media hoor je soms spreken over ‘het borstkankergen’ of ‘het gen voor Alzheimer’. In de praktijk zijn er meestal verschillende genen betrokken bij een ziekte. Bovendien heeft iedereen een ‘borstkankergen’, maar niet iedereen heeft er een schadelijke mutatie in.
  • Soms kan het voordelig zijn om een ‘ziek gen’ te hebben. Mensen met een mutatie die sikkelcelanemie kan veroorzaken, zijn bijvoorbeeld immuun tegen malaria.

 

Verhalen

Wat wachten en onzekerheid met je doet
Tilley over de zelfgekozen amputatie van haar boezem

 

 

Als jij je genetisch zou laten testen, zou je je familie hiervan op de hoogte brengen?

Ja, ik vind het logisch

Nee, niet echt