De wereld morgen. Wat mogen we verwachten van de genetica?

De genetica kwam in een stroomversnelling sinds het volledige menselijke genoom in kaart werd gebracht (2003). De technologie om onze genen te ‘lezen’ wordt steeds krachtiger. Een genoom in kaart brengen kan daardoor alsmaar sneller en goedkoper.

De vooruitgang in de genetica opent nieuwe mogelijkheden:

  • Met de NIP-test kan men een foetus testen op het syndroom van Down via het bloed van de moeder. Dankzij de NIPT ontdekten wetenschappers bij een aantal zwangere vrouwen dat ze kanker hadden. Op basis van deze toevallige ontdekking wordt nu gewerkt aan een nieuwe bloedtest om kanker op te sporen.
  • Gentherapie was ooit enorm beloftevol, maar de successen zijn beperkt. Genen repareren, vervangen of uitschakelen lukte niet zonder problemen. Met de recente ontdekking van de Crispr-methode ontvlamt de hoop weer.
  • Mensen reageren verschillend op geneesmiddelen en onderzoekers brengen dit in verband met ons DNA. Geneesmiddelen op maat zijn mogelijk een interessant toekomstverhaal.

Mag alles wat kan? Uiterlijke kenmerken aanpassen is bijvoorbeeld mogelijk met de Crispr-techniek, maar ook wenselijk?

 

Weetjes

  • Het is een kwestie van tijd vooraleer men zal proberen om mensen te behandelen met de Crispr-techniek. De wetenschappelijke competitie is groot. Het gevaar bestaat dat iemand de snelste wil zijn en de techniek onbezonnen toepast. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er ongewenste wijzigingen optreden in het DNA. Het is daarom belangrijk dat onderzoekers de tijd te nemen om de risico’s te ontdekken. Toch claimde eind 2018 een Chinese onderzoeker de eerste Crispr-baby te hebben gemaakt. Lees meer 
  • Het is mogelijk om ei- of zaadcellen te corrigeren vóór de bevruchting, zodat een baby wordt geboren zonder een bepaalde erfelijke aandoening. Dit heet ‘kiembaancorrectie’ en  wordt voorlopig niet toegelaten, omdat de techniek nog niet veilig genoeg is.
  • Zeldzame ziekten noemt men “weesziekten”, omdat ze lange tijd geen aandacht kregen. Dankzij de groeiende genetische kennis kan men nu de oorzaak vinden van een groot aantal van deze weesziekten. Nu moeten inspanningen volgen voor het ontwikkelen van behandelingen voor deze genetische defecten, de zogenaamde weesgeneesmiddelen. Lees meer

 

Verhalen

  • Het zoontje van Michel en Sylvaine wordt stilaan blind. Voorlopig is er geen remedie voor zijn zeldzame genetische aandoening. Ze blijven echter hopen op een oplossing zoals gentherapie, stamceltherapie of een bionisch oog. Sylvaine vertelt hun verhaal.

 

Wat vind jij van de recente doorbraken om fouten in ons DNA te corrigeren met de Crispr-techniek?

Beangstigend

Veelbelovend

Overroepen