Big brother is testing you

Big Brother - Overheid

DNA-onderzoek bij het oplossen van misdrijven bestaat al even. Wanneer de politie DNA vindt op de plaats van het misdrijf die overeenkomt met het DNA van een verdachte, heeft men mogelijk een bewijs.

Om DNA te kunnen vergelijken, moet men natuurlijk eerst een verdachte hebben. Daarom gaan er stemmen op om van iedereen DNA te verzamelen, zo weet men van elk DNA-spoor snel van wie het is. Willen we dat? Als de overheid het DNA van iedereen bewaart in een databank, bestaat er dan kans op misbruik? En is dit een inbreuk op onze privacy?

Een gelijkaardige discussie bestaat over het bloedonderzoek bij pasgeborenen. In veel landen worden pasgeborenen met een hiel- of handprik getest op erfelijke aandoeningen. In België worden de genetische kaartjes na vijf jaar vernietigd, de resultaten blijven bewaard. Enerzijds zijn deze gegevens heel interessant voor onderzoek, anderzijds bestaan ook hier risico’s.

Kortom, waar ligt het evenwicht tussen het belang van het individu en het belang van de samenleving?

 

Weetjes

  • In de landen waar de hielprik bij pasgeborenen wordt uitgevoerd, is de bewaartijd van genetische kaartjes meestal niet langer dan vijf jaar. Maar in sommige landen is de bewaartijd heel lang. In Denemarken is dat bijvoorbeeld duizend jaar.
  • Koeweit is het eerste land ter wereld waar van iedereen, bevolking en bezoekers, het DNA wordt verzameld.

 

Extra

Anti-terrorismemaatregel in Koeweit: DNA van alle 3,5 miljoen inwoners

 

Mag de overheid van alle burgers het DNA verzamelen?

Ja

Nee