Hoe maakbaar is een kind?

Genen zijn je aanleg, je ‘bouwplan’. Ze bepalen voor een groot stuk wie je bent, je karakter, waarvoor je talent hebt, enzovoort. Maar je omgeving heeft minstens een even grote impact. Tijdens je groei word je beïnvloed door indrukken, opvoeding, cultuur, je leefgewoonten, … Een simpel voorbeeld: je kunt dankzij je genen talent hebben om een goede violist te worden, maar zonder vioollessen zal dat niet lukken.

Je wordt dus gevormd door een wisselspel tussen genen en omgeving. Er worden verschillende genen in verband gebracht met crimineel gedrag, maar je bent niet automatisch crimineel als je zo’n gen hebt. Vaak is het de combinatie van zo’n gen met een problematische jeugd die crimineel gedrag triggert. Onderzoek toont deze wisselwerking aan bij kinderen met een gen dat zorgt voor een lagere hoeveelheid van het eiwit “MAOA” in het lichaam. Ze hebben een hogere kans op antisociaal gedrag, maar enkel als ze verwaarloosd of mishandeld zijn geweest.

 

Weetjes

  • Een bepaald gen kan je een voordeel geven, maar in een andere omgeving net een nadeel.
  • Met verschillende aandoeningen, zoals ADHD, worden heel wat genen in verband gebracht. Maar het is niet omdat je een van die genen hebt, dat je daarom ook ADHD hebt. Of omgekeerd.

 

Extra

ADHD-gen voor herder nuttig

 

Kan je een crimineel ontoerekeningsvatbaar verklaren omdat hij criminaliteit in de genen heeft?

Ja

Nee